033-277 6060 info@technica.nl

Ik datalek, jij datalekt, wij hebben gedatalekt. Met alle recente, en minder recente, gevallen van persoonsgegevens die in verkeerde handen vallen, zou het ons niet verbazen als dit zomaar een nieuw werkwoord gaat worden. En dat met de AVG voor de deur. Bovendien weten we allemaal dat de ‘gevalletjes’Facebook en Gotcha slechts het topje van de Zucker-berg zijn. De complottheorieën liggen, net als onze persoonsgegevens, voor het oprapen.

 

Toeval?

Zelf hebben we er, getriggerd door de zoveelste aflevering van de Netflix-serie Black Mirror, ook een paar. Zo vinden wij het wel erg toevallig dat het bedrijf van Mark Z. aan de vooravond van de AVG (bij hem – hopelijk – beter bekend als de GDPR) met de Cambridge Analytica-affaire in het nieuws komt. Twee maanden later hadden ze wellicht een torenhoge boete aan hun kont gehad. En dan hadden wij met z’n allen een interessant precedent gehad. Anderzijds kan de EU zich met genoemde ‘gevalletjes’ haast geen betere promotie wensen voor hun ‘nieuwe’ regelgeving per 25 mei. Zou Brussel misschien via gehackte wachtwoorden al dan niet uit naam van Facebook bij Cambridge Analytica hebben ingelogd en zaken naar buiten hebben gebracht?

 

Gemakzucht

Hoe het ook zij, ‘men’ weet teveel van u en mij en dat is deels onze eigen schuld. We zijn soms te gemakzuchtig. Want hoe vaak krijgen we online niet de keus bij de zoveelste aanmelding tussen inloggen via Facebook of een nieuw account aanmaken? En wat doen we met z’n allen? Precies! Onze privacy legt het al gauw af tegen gemak en snelheid. Hierdoor krijgen (de apps van) derden wel toegang tot al die persoonlijke gegevens. Facebook uit ons leven bannen kan natuurlijk ook. Dat betekent naast minder inbreuk ook meteen minder inbraak op (‘Hoi, wij zijn de komende twee weken op vakantie’, liefst met naam en adres erbij). En meer tijd voor Black Mirror.

 

Ongecensureerd

Wat die 1,4 miljard e-mailadressen en bijbehorende gekraakte wachtwoorden betreft: u bent gelukkig niet de enige. Vervelend is natuurlijk wel dat niet iedereen zo aardig is als www.gotcha.pw en uw ongecensureerde e-mail-/wachtwoord-combinatie elders in de digitale oceaan openlijk rond drijft. Verander dus geregeld van (niet voor de hand liggend) wachtwoord en neem de talloze verbeterlijstjes op dit vlak ter harte, inclusief zaken als password generators, keyloggers, password vaulting en two-factor authenticatie. Deze informatie mag u vervolgens naar hartenlust ‘datalekken’ binnen uw hele organisatie.

 

 

 

Share This