033-277 6060 info@technica.nl

Hopelijk heeft u net zoveel genoten van onze Olympiërs in Pyeongchang als wij. Voor ons als ‘allround specialist’ wel een beetje jammer dat het alleen om individuele afstanden ging, maar u hoort ons niet klagen. Wat niet iedereen zal zijn opgevallen is dat Internet of Things (IoT) vrij geruisloos de schaatswereld is binnen gegleden. En dat is dan weer een tak van sport waar wij met onze Domotica-oplossingen tegenaan leunen. Dat kan aan de eindstreep net het verschil maken.

Online impuls

Zo lazen we dat de schaatspakken van onze shorttrackers niet alleen afgetrainde lichamen bevatten maar ook enkele sensoren. Deze zijn door het Zuid-Koreaanse Samsung ontwikkeld en sturen bepaalde informatie via een app naar het mobieltje van de coach. Met name de hoek tussen rug en benen wordt tijdens trainingen nauwlettend in de gaten gehouden. Want: hoe dieper de zit, hoe beter. Voor bijsturen van zijn pupil hoeft de coach niet meer te schreeuwen. Dat kan namelijk door de schaats(st)er een online ‘impuls’ te geven. De keerzijde van de medaille(s) is dat de pakken tijdens wedstrijden aan de kant moeten blijven.

Internet of Sports

In de racerij is IoT inmiddels niet meer weg te denken. Formule 1-bolides zitten al jaren boordevol sensoren die van alles realtime monitoren, van druk en temperatuur van de banden tot en met de lichamelijke conditie van de coureur. Tennis heeft op zijn beurt al een tijd de video-ref’ en sinds kort de SlamTracker. Hiermee kunnen spelers en fans beter doorgronden welke tactieken in een bepaalde wedstrijd het beste zullen zijn. In de Tour de France worden weer data verzameld die afkomstig zijn van honderden sensoren onder de zadels. Daarmee wordt niet alleen de exacte locatie in de gaten gehouden maar bijvoorbeeld ook snelheid, hoogte en de hellingsgraad van de weg.

Cyborgs?

Critici van IoT waarschuwen ervoor dat we uiteindelijk in ‘cyborgs’ zullen veranderen. Anderen beweren dat het in wezen al zover is. Bij Technica denken we dat het zo’n vaart niet zal lopen. IoT dient de mens en niet andersom. Zo zijn de oplossingen van onze Domotica-collega’s puur gericht op het bevorderden van wooncomfort, efficiency, gemak, vrijheid en energiebesparing. Zij verbinden via een centraal netwerk technologieën als verlichting, klimaatbeheersing, beveiligingssystemen (waaronder videobewaking en koppeling met inbraakalarm of brandmeldinstallaties), entertainmentsystemen (bijvoorbeeld audio, video en thuisbioscoop) en communicatiesystemen (telefoon, intercom en internet).

Deze brede technologische kennis maakt in de praktijk soms net het verschil. Maar goed ook want zaken doen is ook topsport. Het eremetaal denken we er maar gewoon bij.

Share This