033-277 6060 info@technica.nl

Digitaliseren en werken in de cloud: je kunt er eigenlijk niet meer omheen. Vandaar bovenstaande knipoog naar een bekend liedje van Olivia Newton John. De aanvankelijke scepsis is inmiddels wel ingehaald door de harde feiten en vele succesverhalen van bedrijven als Spotify, Uber, Tesla, Amazon, Facebook, Netflix en Alibaba. Nee, we kunnen u niet beloven dat uw bedrijf over een jaar ook in dit lijstje staat. Het tegenovergestelde kunnen we helaas ook niet uitsluiten, namelijk dat uw continuïteit in gevaar komt als u (deels) werken in de cloud simpelweg negeert.

‘C(l)oudwatervrees’

In eerdere blogs en de vele gesprekken met klanten hebben we vaak wat ‘c(l)oudwatervrees’ kunnen wegnemen door te wijzen op de overbekende operationele en financiële voordelen van de cloud. Flexibiliteit c.q. schaalbaarheid, lagere TCO, uitstekende UPS-faciliteiten en dito beveiliging tegen brandschade dankzij cutting-edge koelinstallaties in externe data centers. Maar in wezen ben je er daarmee nog niet. Want het concurrentievoordeel dat je met de technologie an sich bereikt, is slechts tijdelijk. Als het er al is. Want de concurrentie stapt ook massaal over op de cloud. ‘Lekker dan! Wanneer ga ik er dan wel wat van merken?’, horen we sommigen denken. De factor die in veel verhalen ontbreekt is: de mensen. U. Wij. De concurrent. De consument. De mate waarin medewerkers die technologieën adopteren en weer nieuwe omarmen, is uiteindelijk doorslaggevend.

Andere bedrijfscultuur

We hebben het dan eigenlijk over een digitale transformatie en de transitie naar een digitale bedrijfscultuur. Dat gaat beduidend verder dan een paar fancy appjes op je smartphone of inloggen bij de Mac tijdens een koffiestop. Digitale transformatie gaat in feite om het vergroten van je relevantie als organisatie. Connectiviteit tussen mensen, organisaties en dingen (IoT) en een toenemende hoeveelheid data zijn hierbij belangrijk aanjagers. Die data zijn de bron om processen te optimaliseren, en om bestaande diensten, niet alleen aan de voorkant maar zeker ook in de back-office, te verbeteren en nieuwe toegevoegde waarde te creëren.

Jong elan

Om zo’n transformatie tot stand te brengen, is het belangrijk medewerkers te betrekken en digitaal werken te verankeren in de bedrijfscultuur. Binnen een digitale bedrijfscultuur hebben medewerkers meer vrijheid en verantwoordelijkheid dan bij een traditionele organisatie. Dit zorgt er tegelijkertijd voor dat een organisatie interessanter wordt voor jong talent en u dus makkelijker uw vacatures ingevuld krijgt en uw organisatie kan laten profiteren van jong en nieuw elan.

Hoe je met zaken als de cloud en digitale transformatie om moet gaan verschilt uiteraard per bedrijf. Daar zijn specialisten als Technica voor. Dus waarom niet een met ons om de tafel? U kunt hier een afspraak met ons maken.

Share This