033-277 6060 info@technica.nl

Koningsdag met de traditionele vrijmarkt is achter de rug en Bevrijdingsdag staat voor de deur. Tussendoor nog dodenherdenking. In zekere zin staat alles deze dagen in het teken van (fysieke) vrijheid, ons grootste goed. Gelukkig maar dat die redelijkerwijs gegarandeerd is en er niet elk moment van de dag een bom op je dak kan vallen. Maar hoe terecht is dat gevoel eigenlijk? En hoe is dat op ICT-gebied?

Slechte clowns

We geloven dat het op wereldschaal niet zo’n vaart zal lopen. De gezworen aartsvijanden Noord- en Zuid-Korea zoeken toenadering met een stap die ons deed denken aan de wereldberoemde woorden van Neil Armstrong bij de maanlanding, bijna een halve eeuw geleden. Tussen de VS en Rusland zal het ook wel weer goed komen. Dat lijkt uiteindelijk niet veel meer dan een politiek circus met twee beroerde clowns. Dichter bij huis blijft het veiligheidsrisico op de vrijmarkten beperkt tot opgepakt worden voor de verkoop van gestolen spullen of een fikse ruzie om een iets te gewild item. Koninginnedag 2009 in Apeldoorn, straks tien jaar geleden, was ineens een heel ander verhaal.

Alert zijn

Dergelijke incidenten hebben helaas overal ter wereld een vervolg gekregen. Weliswaar met andere motieven, maar toch. Een van onze relaties vertelde dat zijn zoon vorige maand nog vrolijk met medestudenten Toronto aan het verkennen was. Een paar dagen later overleden op bijna dezelfde plek tien mensen nadat er een gek op hen inreed. Ons gevoel van veiligheid zal helaas altijd van relatieve aard zijn, ook op ICT-gebied. In tegenstelling tot zojuist beschreven ellende hebben we hier gelukkig wel wat meer vat op. Tenminste, als we er alert op zijn. Denk dus niet: ‘Dat overkomt mij niet’ maar zorg ervoor dat je wifi, IoT-devices, netwerkprinters en verbindingen maximaal beveiligd zijn, om maar wat te noemen. Eigenlijk kan iedereen wel een persoonlijke IT-beveiliger gebruiken. Maar ja, waar vind je die….?

Share This